Gastromie

Gastronomie

Loboda

Luni, 24 Martie, 2014
Cand am inceput sa ne documentam despre plantele de primavara, nu mica ne-a fost mirarea cand am descoperit ca, pe cat de cunoscuta este loboda in Balcani, pe atat de putin cunoscuta este in restul lumii. Pare ciudat, cu atat mai mult cu cat arealul de raspandire al lobodei este foarte vast dar, se pare, ca este foarte putin apreciata prin alte parti ale lumii. Stim cu totii ca un bors de loboda este delicios si racoritor si, in plus, este un adevarat izvor de sanatate mai ales consumata cruda, sub forma de salata. Ciorba de miel, pe care urmeaza sa o pregatim de Paste, nu se poate... Vezi mai mult...

10 alimente care n-ar trebui pastrate in frigider

Marti, 5 August, 2014
Una dintre cele mai mari dispute din domeniul refrigerarii produselor este cea legata de unt. Cat si daca sa tinem untul in frigider, se strica, nu se strica, etc. Clar! Untul din frigider nu poate fi folosit. Conform reglementarilor oficiale, untul ar trebui pastrat la frigider, in ambalajul original si scos cu 10-15 minute inainte de servire. Stim cu totii ca 10 minute, si chiar 15 uneori nu prea ajung pentru ca untul sa devina tartinabil. Untul cu sare este si mai sigur din punct de vedere al sanatatii pentru ca sarea actioneaza ca un conservant natural si in acelasi timp are efecte... Vezi mai mult...

Arta cu dovlecei

Duminica, 3 August, 2014
Dovlecelul este una dintre cele mai cunoscute si utilizate legume in toate bucatariile lumii. Dovlecei pane, umpluti, paste raw de dovlecel, mancare de dovlecei, salata de dovlecei, “icre” de dovlecei... Se poate scrie o enciclopedie a mancarurilor cu dovlecei. Totusi, sa recunostem ca nimeni nu s-a gandit sa decoreze masa cu vase din dovlecei. Pentru gatit se recomanda alegerea dovleceilor mici, tineri si fragezi. Dar ce facem cu dovleceii care au trecut de “varsta” gatitului, devenind tari si mai putin gustosi ? Nu-i aruncati, caci daca va folositi... Vezi mai mult...

Murele in bucatarie

Marti, 1 Iulie, 2014
Nu stiu altii cum sunt dar eu cand ma gandesc la dulceata de mure, imi lasa gura apa. Textura specifica si gustul dulce-acrisor este o nebunie a simturilor. Un adaos rafinat la prajiturile dumneavoastra pot fi murele macerate in votca, folosite la fel ca visinele sau afinele din visinata si respectiv afinata. Un desert celebru cu mure macerate in votca se numeste Blackberry Drunken Fool sau pe limba noastra “mure bete crita”. Nu va temeti, nu se imbata nimeni din cateva mure strecurate in desert. Denumirea se refera strict la mure dar veti constata singuri daca decideti... Vezi mai mult...

5 utilizari ale iaurtului grecesc

Luni, 21 Iulie, 2014
V-ati plictisit sa mancati in fiecare zi iaurt grecesc cu fructe sau cu cereale? Stiti deja ca poate fi adaugat la marinade pentru carne de pasare, in inghetate sau ca dressing pentru salate? Iata inca 5 utilizari ale acestui iaurt gustos si extraordinar de cremos. Cheesecake la rece . Preparati un "Cheesecake cu iaurt grecesc si sirop de rodie". Acest “iaurtcake” se prepara pe baza de gelatina si nu are nevoie de coacere. Pentru crusta avem nevoie : Ulei vegetal 1 1/2 cani pesmet din paine graham 1/2 cana unt nesarat, topit 1/4 cana de zahar... Vezi mai mult...

Hot-dog-ul nu este de mancare!

Joi, 12 Iunie, 2014
Nu este o greseala de redactare. Hot-dog-ul este acel “sandvis” cu cremvurst si mult mustar si ketchup pe care nu se poate sa nu-l fi gustat macar o data in viata. Si de ce sa nu recunoastem, ne-a placut. Ultimele cercetari arata fara echivoc ca hot-dog-ul nu are ce cauta in alimentatia oamenilor. De ce? 1. Este o bomba calorica Toti nutritionistii sunt de acord ca are un continut mult prea ridicat de calorii iar combinatia de cremvurst cu paine alba este total nesanatoasa. 2. Hot dog-ul este plin de sare Toate tipurile de cremvurst contin foarte multa... Vezi mai mult...

Cele mai iubite friganele din lume

Marti, 10 Iunie, 2014
Originile friganelelor se pierd in negura istoriei. Odata ce omenirea a inventat painea, cu siguranta a aparut si primul om prevazator, care s-a gandit cum sa faca sa nu iroseseasca bunatate de paine. Probabil asa a aparut prima friganea. Istoria consemneaza prezenta acesteia in timpul Imperiului Roman cand Apicius a mentionat reteta acesteia in a sa “De coquinaria” numind-o “un alt dulce”. Chiar si denumirea in franceza inseamna acest lucru: "pain perdu" – paine pierduta. La noi, denumirea a aparut pe filiera greceasca, din cuvantul... Vezi mai mult...

Secretul lamailor

Joi, 5 Iunie, 2014
Multe restaurante profesioniste folosesc intreaga lamaie la prepararea mancarurilor. Trucul este ca folosesc lamai congelate. Bucatari celebri spala lamaile si le introduc la congelator pana ingheata. Apoi rad lamaia cu tot cu coaja. Puteti face asta acasa. Presarati lamaia congelata rasa peste felurile dumneavoastra favorite. Fie ca este vorba despre salate, supe, peste, taietei de orez, sushi, bauturi alcoolice sau orice desert, inclusv peste inghetata. Toate preparatele vor capata un gust neasteptat de bun. Si cea mai banala ciorba de cartofi va fi delicioasa. Acest mic secret... Vezi mai mult...

Floricelele de porumb si microundele nu fac casa buna.

Marti, 3 Iunie, 2014
Floricelele de porumb sau "popcorn", cum s-a impamantenit si la noi, reprezinta una dintre cele mai sanatoase gustari. Asta cand nu sunt pline de chimicale si nu sunt preparate la microunde. Daca nu ati avut curiozitatea sa cititi pe eticheta ce insoteste pungile de popcorn pentru microunde, va spunem noi ca aroma delicioasa de unt este obtinuta pe cale chimica si se numeste diacetil. Aceasta substanta este atat de toxica incat distruge plamanii muncitorilor care lucreaza in fabricile ce produc popcorn pentru microunde. Aceasta boala numita Bronchiolitis obliterans este ireversibila si... Vezi mai mult...

Cum recunoastem mierea naturala?

Luni, 2 Iunie, 2014
Cine mai poate spune in zilele acestea ce este natural si ce nu? Mierea contrafacuta se gaseste din belsug si este de-a dreptul periculoasa pentru sanatate. Asadar este legitim sa ne intrebam cum putem deosebi mierea naturala de cea artificiala. Cand cumparati mierea din magazin luati borcanul de pe raft si intoarceti-l cu susul in jos. Daca mierea curge incet si continuu aveti in mana un borcan cu miere naturala. Mierea contrafacuta se desprinde imediat de pe peretii borcanului. Mierea naturala contine monozaharide, glucoza si fructoza, acizi si elemente nutritive care sunt... Vezi mai mult...