Gastronomie

Noile reguli pentru un gatit sanatos

Joi, 29 Mai, 2014
Vechea regula : Untul este daunator sanatatii Noua regula : Untul revine in bucatarie. Toate cercetarile au demonstrat ca nu se poate stabili o legatura intre grasimea continuta in unt si riscul aparitiei bolilor de inima. Cheia este moderatia. Vechea regula : Evitati semipreparatele. Noua regula : Reveniti si la raionul cu semipreparate si cititi ce scrie pe etichete. Nu aveti de ce sa va feriti de fasolea la conserva, de orezul brun semipreparat sau de conservele cu ton sau somon. Vechea regula : Avocado ingrasa dar este o sursa acceptabila de... Vezi mai mult...

Tot ce trebuie sa stim despre branza feta

Joi, 29 Mai, 2014
Daca intrebati un cunoscator care este cel mai bun tip de branza feta va va raspunde fara sa clipeasca: Arahova. Patru silabe, r-ul se pronunta rulat, accentul cade pe silaba “ho”, care izvoraste ca o soapta. Arahova este un clasic in viata, este standardul dupa care este apreciata branza feta. Preparata exclusiv din lapte de oaie, tinuta in butoaie de lemn 5 luni, este cremoasa, putin sarata, cu un usor gust de acid lactic surprinzator de complex. La polul opus se afla feta americana, o branza densa, uscata, sfaramicioasa, mai putin savuroasa decat suratele ei europene.... Vezi mai mult...

Macul in bucatarie

Marti, 27 Mai, 2014
Semintele de mac se folosesc de obicei in aluaturi de paine, prajituri, rulouri sau cozonaci. Deseori sunt presarate peste branzeturi, oua, placinte, in salate, sosuri, curry-uri, peste taietei sau peste preparate din carne. Prajite usor, fara ulei, isi vor descoperi intreaga savoare si aroma In India, Iran si Turcia, semintele de mac se numesc hashas si fiind considerate foarte nutritive sunt adaugate in majoritatea tipurilor de paine. Sunt recomandate in special pentru femeile insarcinate si proaspetele mamici. In Europa Centrala si de Est semintele de mac sunt consumate pe... Vezi mai mult...

Fasolea (Phaseolus vulgaris)

Friday, 23 Mai, 2014
Engleza: Common bean, Kidney bean Franceza: Haricots Fasolea fie ea alba, rosie sau neagra este unul dintre cele mai comune si iubite alimente din lume. Aceasta provine din America Centrala si de Sud si a fost introdusa in toata lumea, din Asia pana in Africa, in secolul 15, de catre comerciantii spanioli si portughezi. De atunci, putine sunt popoarele care nu au un fel de mancare traditional pe baza de fasole. Pastai sau boabe ne intalnim cu fasolea peste tot. In America de Sud, adica la ea acasa, fasolea este un ingredient de baza. O gasim in cele mai faimoase retete ale... Vezi mai mult...

Canepa (Cannabis sativa)

Marti, 27 Mai, 2014
Engleza: Hemp Franceza: Chanvre Ca sa spulberam de la inceput orice zambet usor amuzat, trebuie sa facem cateva precizari. Canepa care creste in Romania de peste 2000 de ani nu contine substante halucinogene relevante si la aceasta vom face referire. Cea care naste zambete si controverse este canepa indiana (Cannabis Indica) care evident, asa cum ii spune si numele, provine din India. Desi a fost folosita in alimentatie din vremuri imemoriale, timpurile moderne i-au acordat doar titlul de planta industriala si furajera. Destinatia canepei in bucatarie a fost redusa la uleiul de... Vezi mai mult...

Legume ciudate sau uitate

Miercuri, 21 Mai, 2014
Parca nu mai aveti chef de legume? Poate ca v-ati plictisit sa vedeti aceleasi legume in fiecare zi. Dar in lumea larga sunt multe alte legume ale caror gust nu l-ati simtit. Poate nici n-ati auzit de unele dintre ele dar ele exista si reprezinta o schimbare binevenita. Din spirit de aventura culinara, cum altfel, va prezentam cele mai ciudate legume din lume. Unele dintre ele se mai gasesc prin magazinele care aduc fructe si legume exotice, altele poate le veti intalni in calatoriile dumneavoastra viitoare. Oca Tuberculii acestia colorati sunt un fel de cartofi... Vezi mai mult...

Zmeura in bucatarie

Marti, 27 Mai, 2014
Despre proprietatile terapeutice ale zmeurei citeste aici . Membra a familiei trandafirilor, zmeura are un gust minunat, dulce si intens, fiind considerata cea mai aromata dintre toate fructele de padure. Putini stiu ca zmeura poate avea si alte culori: neagra, galbena sau aurie, varietati folosite, in special pentru decorarea preparatelor culinare rafinate. Oamenii de stiinta n-au stabilit inca locul ei de origine. Se pare ca a aparut simultan pe toate cele 5 continente si prezinta o enorma diversitate de specii si subspecii. Anumite soiuri de zmeura au aparut doar in Alasaka si in... Vezi mai mult...

Coacazul negru (Ribes nigrum)

Marti, 20 Mai, 2014
Dimineata pe racoare, pana sa apara soare, coacazul e de mancare. Si uite asa eram treziti la 7 dimineata sa culegem coacaze cu roua pe ele. Mici, negre, parfumate si acrisoare. Care este explicatia stiintifica, n-am aflat inca. Batranii spun ca fructele de padure culese inainte sa apara soarele, “nu fierb”. In padure e racoare si totusi...se pare ca este mai bine sa fie culese dimineata. N-am inteles ratiunea dar am continuat sa culeg coacaze conform indicatiilor primite in copilarie. Jumatate intrau direct in gura, jumatate ajungeau la bunica. Cand ti-e foame mananci... Vezi mai mult...

Crud sau gatit?

Friday, 16 Mai, 2014
Aceasta este intrebarea pe care incep sa si-o puna cea mai mare parte dintre gospodinele lumii. Sunt alimente carora le sta mai bine crude, in timp ce altele ar trebui gatite pentru a facilita absorbtia substantelor nutritive in organism. Consumul fructelor si legumelor in stare cruda este uneori cea mai buna solutie. Anumiti nutrienti sunt extrem de sensibili la caldura. De exemplu incalzirea rosiilor la foc, 10 minute, le scade cu 10% continutul de vitamina C dar sunt destule legume care ofera beneficii nebanuite atunci cand sunt gatite. Ce gatim? Morcovii, sparanghelul si... Vezi mai mult...

Ce mancam vara ?

Joi, 15 Mai, 2014
Daca doriti sa slabiti vara aceasta odata pentru totdeauna, uitati de diete. In loc sa numarati calorii sau sa stati cu ochii pe ceas alegeti alimente nutritive, sarace in calorii care va vor ajuta sa obtineti silueta mult visata. Si nu uitati sa beti multa apa. Rosiile si ardeii grasi Aceste doua legume nu trebuie sa va lipseasca. Bogatia lor in viatminele C si A sunt indispensabile pentru un corp frumos si sanatos. Consumati-le cu generozitate caci au doar cateva calorii. Alegeti rosii parfumate, cu suprafata neteda, intens colorata. Pastrati-le la temperatura camerei si... Vezi mai mult...