Vin si plec

Tannat - un vin rosu mai mult decat recomandat

Joi, 19 Septembrie, 2013
Citeste si Strugurii in terapia naturista Asemanator la aspect si caracter Cabernetului Sauvignon, soiul Tannat, originar din Franta, si-a regasit a doua patrie in Uruguay unde a proliferat dupa epidemia de filoxera care a distrus viile europene la sfarsitul secolului al XIX-lea, incat sa devina cel mai des intalnit strugure rosu al acestei tari sud-americane. Cum uruguayenii sunt iremediabil indragostiti de vinurile pe care le produc, nu e de mirare ca la export Tannat-ul autentic ajunge in cantitati atat de limitate incat e realmente o fericire sa poti sa pui mana pe o sticla. Zic... Vezi mai mult...

CAVA BRUT ROSAT Castellroig

Marti, 6 August, 2013
Cu spumantele lui Marcel Sabate de la Castellroig ma reintalnesc de fiecare data cu o placere nebuna – pentru ca sunt expresia unei vinficari atente si de foarte buna calitate, care se regaseste in intreaga gama a producatorului spaniol. Cava provine din Catalonia, regiunea Vendrell si, in ceea ce ma priveste este intruchiparea visului unei nopti de vara. Bine racita si turnata in paharul special de sampanie de acasa, aceasta Cava de o culoare rosiatica seducatoare face ca deschiderea sticlei sa fie o sarbatoare in sine: gustul proaspat, cremos, amintind de smeura si cirese albe,... Vezi mai mult...

SFANTUL ILIE- 2010 Crama Oprisor

Marti, 6 August, 2013
A avut mai de mult Murfatlarul o campanie publicitara memorabila al carei mesaj era: Nimic nu s-a schimbat, decat numele! – referindu-se, cu prilejul rebranduirii unui vinars, ca nu s-a schimbat nimic in reteta de obtinere si calitatea produsului respectiv. Intr-o cheie asemanatoare, cei de la Oprisor propun consumatorilor, printr-un reusit exercitiu de marketing, reintalnirea cu acelasi cupaj din gama Cupola Sanctis (pe care l-am mai intalnit aici sub numele de Sfintii Petru si Pavel), in mai multe ocazii, prilejuite de aniversarea numelui de pe eticheta – singurul care... Vezi mai mult...

SABLE NOBLE ROZE 2011 M1 - Crama Atelier (Murfatlar)

Marti, 6 August, 2013
Hai s-o zic, cu mana pe inima: asta-i, dupa gustul meu, cel mai bun rose romanesc al momentului in raport calitate-pret! Vinificat la Murfatlar de marele Razvan Macici, oenologul reputatei crame sud-africane Nederburg, vinul este o declaratie de buna vinificare pe care inca nu mi-a fost dat s-o gust din locul de unde provine acesasta mica bijuterie lichida. Ca are o culoare fericita, asta se vede chiar si in fotografia de prezentare – aromele si gustul sau insa, sunt alta poveste, pe care v-o spun in cateva cuvinte: nasul este mineral-fructos, cu note de zmeura si briza marina,... Vezi mai mult...

SAUTERNES 2008 - Chateau Grand Mayne

Marti, 6 August, 2013
Se intampla si la degustatorii cu state vechi ca in momentul in care se intalnesc pentru prima data cu un vin sa ramana cu gura cascata, ca la dentist! Asa am patit si eu cand m-am intalnit (mai demult, recunosc) cu acest Sauternes. Pentru ca, se stie: Sauternes este perla vinurilor dulci frantuzesti. Chateau Grand Mayne aduce onoare acestei reputatii, facand din cupajul elaborat ce formeaza vinul un nectar de zile mari: auriu stralucitor, cu note luxuriante de iasomie, banane si citrice dulci – gust floral care evolueaza in miere, piersica si fructe uscate, post-gust lung, exploziv,... Vezi mai mult...

CHABLIS 2011 Herve Azo

Miercuri, 7 August, 2013
Din capul locului trebuie spus ca exista foarte multi cunoscatori in lumea asta care au facut un adevarat cult pentru Chablis. Si asta pentru ca, dincolo de apelatiunea care-l pozitioneaza clar in nordul Burgundiei in renumita regiune omonima, vinul in sine este o marca de excelenta vinificare a unui soi foarte cunoscut (Chardonnay). Insa, Chardonnay-ul facut aici se bucura de o imensa valoare adaugata nu atat de tehnica de vinificatie, ci mai ales de particularitatile solului argilo-calcaros pe care cresc strugurii. Astfel, deschizand aceasta sticla de Chablis, veti observa, la turnarea... Vezi mai mult...

CROFT ORIGINAL SHERRY Gonzales Byass

Miercuri, 7 August, 2013
Recunosc cinstit ca am pacatuit mai demult cu acest Sherry exceptional, ce mi-a fost oferit spre libatie de un mare cunoscator, petrecand apoi cu dansul o noapte intreaga! Cum e? Ati baut, cu siguranta, vin de Porto: aromele lui Croft seamana aproape la confuzie cu cele ale celebrului desert portughez, insa asemanarile se opresc aici: vinul este mult mai fin, mai discret, mai putin dulce, mai echilibrat si mai complex! Culoarea lejer galbuie sugereaza un Martini bianco, dar gustul, desi aminteste de vermut, nu e nici pe departe atat de intens. Parada florala si de fructe tropicale, cu... Vezi mai mult...

Piccini - Villa al Cortile - BRUNELLO DI MONTALCINO, 2006

Miercuri, 7 August, 2013
In Italia exista trei vinuri gigantice: Amarone, Barolo si Brunello. Cele cu adevarat bine facute costa aproape cat greutatea lor in aur, dar merita fiecare banut investit daca si numai daca stii sa te porti cu sticla pe care ai cumparat-o. Iata: acest Brunello isi atinge expresia extraordinara numai daca sticla a fost deschisa cu minimum 4 ore inaintea degustarii, continutul sau turnandu-se cu grija intr-o carafa unde poate respira in voie. La cat costa vinul, merita sa-i cumperi si paharele corecte: ample, transparente, cu picior! Inaintea degustarii, se toarna o cantitate mica intr-un... Vezi mai mult...

Castellroig - CAVA BRUT NATURE

Miercuri, 7 August, 2013
Un spumant de mare succes de la Castellroig. Cine a mai cumparat vreo Cava facuta de Marcel Sabate se va grabi sa-i faca loc in frigider chiar inainte de a-i citi notele de degustare. Pentru ceilalti, liber la cumparare dupa acest bob zabava: buna perlatie, nas intens de citrice, soc si toast, gust brut nature (adica sec-sec: n-o sa gasiti nici urma de zahar rezidual intransul), finish lung si elegant. Pentru ca-i sec-sec n-as avea decat o sugestie sa va fac inainte de a va ura pofta buna: asociati-l cu mancaruri usoare din carne alba scaldate-ntr-un sos mai gras (cel de smantana e ideal,... Vezi mai mult...

Castellroig - TERROJA 2007

Miercuri, 7 August, 2013
A venit ziua sa prezint un vin 90 de puncte Parker! Pentru cei pe care-i lasa rece acest punctaj si acest nume, e ocazia nimerita sa spunem ca, pentru cunoscatori, 90 de puncte definesc un vin exceptional, iar Robert Parker este pentru vin cam ceea ce e Michael Schumacher pentru Formula 1! Deci, iata un vin de exceptie, recomandat de cel mai mare critic din lume. Alb, sec, onctuos, perfect echilibrat si delirant de expresiv: odata incercat, creeaza dependenta! OK, nici chiar asa, dar totusi, eu zic ca n-ar fi rau sa luati din prima cate doua sticle, pentru orice eventualitate…... Vezi mai mult...