Vin si plec

Piera Martellozzo - Pink Pearl - Prosecco

Miercuri, 7 August, 2013
Avem noi un cantec popular care zice asa: Mai vazut-ati om frumos sa nu fie dragastos? Parafrazand dulcele vers, as glasui despre acest tip de vin astfel: Mai vazut-ati spumant roz sa nu fie si fructos? Pentru ca rose-ul in varianta efervescenta al celor de la Piera Martelozzo e taman asa: frumos, fructos si seducator in toate cele. Pacat ca s-au dus capsunile, ca l-as fi dat cu ochii inchisi pe ele, mai cu seama ornate c-un pic de frisca (din aceea batuta acasa, nu la tub!), pentru ca vinul are si o placuta nota lactica in gust. Acum insa, eu l-as bea oricand si oriunde asa cum se... Vezi mai mult...

Bodegas Tobia - VINA TOBIA BLANCO 2010

Miercuri, 7 August, 2013
Am intalnit azi un alt vin spaniol de exceptie: “riojanul” Tobia Blanco, cupaj insolit de Viura si Malvasia, cu rezultat proaspat, placut aromat si cu aspect savuros, a carui adulmecare lasa impresia unei plimbari in livada: mere, pere, citrice si ierburi mediteraneene (iata si fenelul!). Gustul este sec, mineral, cu parcurs lung si, retronazal (adica ce simtiti eliminand pe nas aerul din cavitatea bucala dupa ce ati luat o inghititura), parada de compot de piersici si condimente dulci. Cum l-as rezuma? Am avut o data o sefa simpatica, ce spunea despre lucrurile care-i placeau... Vezi mai mult...

Chateau Serame - ESPRIT DE SERAME VIOGNIER 2010

Miercuri, 7 August, 2013
Vinurile din Languedoc poarta cu ele un mister aparte, iar cunoscatorii le vaneaza cu predilectie, pentru ca in distinctia lor de multe ori mizantropa (mai ales la vinurile rosii), substratul e intotdeauna complicat si profund. Acest vin alb este, din fericire, atipic caracterizarii de mai sus: solar si vivace, rotund si expresiv, un Viognier jucaus si simpatic, dar in acelasi timp cu o consistenta aparte, care-i confera eleganta. E sec, savuros si complex cu dominante de citrice si piersici albe, lasand in plan secund sa se joace o iluzie de dulce, soc si condimente delicate. E un vin... Vezi mai mult...

Feudi di Bordonaro - BRANCIFORTI BIANCO 2009

Miercuri, 7 August, 2013
 Prietenul meu cel mai bun e innebunit dupa vinurile siciliene, asa ca-i dedic acest review convins fiind ca va cumpara vinul si apoi ma va trage de urechi daca am gresit. Deci, sunt foarte atent la ceea ce scriu aici: Sicilia e tara oamenilor care vorbesc putin si fac mult, iar ceea ce fac, fac bine! Vinul asta este o dovada in acest sens. E original (facut din soiurile locale Inzolia si Grecanico), fructos si opulent in exprimare, sec si voluptuos ca briza racoritoare care urmeaza, seara, unei zile toride printre pietrele albe si pamantul arid al insulei din care provine. Se... Vezi mai mult...

MASI - Masianco - Pinot Grigio 2010

Miercuri, 7 August, 2013
L-am baut cu incantare prima data in Italia, ma reintalnesc cu el, dupa un an, in Romania si sunt la fel de incantat. Acest cupaj de Pinot Grigio si Verduzzo de la MASI, imbuteliat sub numele de Masianco, imbina prospetimea fructoasa a primului soi (majoritar) cu finetea eleganta a celui de-al doilea, soi local ce se dezvolta splendid pe dealurile din Valpolicella. Galben-auriu in pahar, cu delicate reflexe verzui, dezvolta arome amintind de citrice dulci si flori albe. Gustul este proaspat si sec, cu note de piersica, coaja de lamaie si miere poliflora. Merge de minune cu carne alba,... Vezi mai mult...

Crama Oprisor - La Cetate (Miracol) - Merlot, 2010

Miercuri, 7 August, 2013
Bun venit, prietene, la masa mea! Asa-i spun de fiecare data vinului de Oprisor, cand ii fac intrarea, la decantor alaturi de fripturile magistral pregatite de jumatatea mea mai buna. Insa pe acest Merlot, elegant, catifelat si expresiv il invit sa ne desfete cu o reverenta! Pentru ca e un vin tare bun: cuminte la inceput, apoi jovial si expansiv, iar la finalul mesei izvor de ganduri frumoase si foarte reusite conversatii. Sec, dar cu o iluzie de dulce care-l face prietenos, arome intense de trandafir, fructe rosii, cacao si condiment, gust maiestuos si tandru, plin de savoare – si... Vezi mai mult...

Crama Basilescu (gama Ingerii) - Busuioaca de Bohotin, 2011 (0,5 l)

Miercuri, 7 August, 2013
Era o vorba (si mai e!) tare buna: sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului. In cazul de fata, vorbim despre doi Cezari, si fiecare-i imperator pe domeniul lui: oenologul Gabi Lacureanu care a facut acest vin si maestrul George Moisescu, cel care i-a facut eticheta. Inspirat din epoca luminilor noastre (anii ’20 – ’30), vinul este elegant si expresiv, nicidecum o busuioaca vulgar-proletara de genul careia ne deschidea diminetile in studentie. E o busuioaca rafinata, echilibrata si cuminte in care pana si dulceata se abtine sa acopere trandafirul suav si caprifoiul din buchet.... Vezi mai mult...

Chateau Tour des Gendres - CUVEE DES CONTI, 2011

Miercuri, 7 August, 2013
Un vin surprinzator de bun la banii astia (55 RON  la Comtesse du Barry) : un Bergerac autentic, cupaj de 70% Semillon 20% Sauvignon blanc si 10% Muscadelle, acest Cuvee des Conti este varful de gama al vinificatorului Luc de Conti de la Chateau Tour des Gendres. Culoarea superba, galben aurie, anunta un vin de exceptie, aromele care se degaja in pahar imediat ce e turnat confirmand acest lucru: floare de portocal, citrice si mosc. Aciditatea sustine frumos consistenta glicerolica a vinului, dandu-i un gust proaspat, intens floral, cu o mineralitate remarcabila. Un vin foarte reusit... Vezi mai mult...

Chateau la Tour Valade - BORDEAUX SUPERIEUR, 2010

Luni, 12 August, 2013
Avem de-a face cu un bordolez care se bucura, in numele de referinta, de particula AOC. Pentru cei mai pretentiosi, e bine de stiut ca apelatiunea Bordeaux Superieur acopera intreaga regiune Bordeaux, de la Verdon-sur-Mer in nordul Medocului si pana la Sainte-Foy, in est, denominand vinuri de calitate peste medie. Cel de fata are cu ce se lauda: aromele discrete de lemn completeaza fericit fructele rosii din buchet, avand, gustativ, densitate buna si un final decent si fructos. cu o usoara nota amaruie pe final. Razvan Jurca Vezi mai mult...

Cono Sur - Reserva Viognier, 2010

Luni, 12 August, 2013
Da! Iata un vin facut sa impresioneze: un Viognier de lume noua, de o superba culoare galben-aurie din Valea Colchagua – Chile. Atacul aromatic este intens si bogat, dezvaluind piersici si caise coapte, citrice si o placuta nota de vanilie rezultata in urma invechirii unei parti din vin la butoi timp de sase luni inainte de imbuteliere. Bine echilibrat si cu frumoase note minerale, vinul ofera in gust o prospetime ce-l recomanda a fi asociat cu carne alba si salate in care pot sa nu lipseasca condimentele, pentru ca, gustativ, acest Viognier are o aciditate buna si o intensitate... Vezi mai mult...